326 poze   58252 vizite

Boli si Tratamente

-TRICOMONOZA: (intalnita si sub denumirea de trichomonoza sau “malai“) este cea mai raspandita boala a porumbeilor. In articolele in limba engleza, o gasiti sub denumirea de trichomoniasis sau canker.

Simptome de tricomonoza:

* inghitit repetat; se poate observa mai ales dupa ce pasarile aterizeaza de la antrenament
* depuneri galbene in cioc si gat, de unde si denumirea populara de “malai”
* penaj zburlit
* apatie
* scadrea greutatii, lipsa de vioiciune
* consum crescut de apa - acesta da si asa numitele “cuiburi umede”, cand parintii cu tricomonoza pompeaza in pui multa apa
* ezitarea de a zbura

Majoritatea porumbeilor au tricomonoza in timpul vietii, dar rareori simptomele ei se pot vedea la pasarile mature. Stresul provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul. Arata zgribulit, inceteaza sa se mai hraneasca si slabeste, iar daca nu este tratat la timp, moare. Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa-i trateze de tricomonoza imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena. Daca pasarile nu pot ramane sanatoase la un nivel minim de stres, nu trebuiesc tinute.

Pasarile mature introduc puilor cantitati mici de tricomonade in timpul hranirii, si astfel acestora le creste imunitatea treptat.

Tricomonadele sunt niste flagelate, si se deplaseaza in fluide. Asadar, toti porumbeii de concurs “curati” pot lua imediat tricomonoza in mijlocul de transport, cand sute sau mii de porumbei beau din acelasi recipient.

Boala are mai multe forme:

* forma faringeala - este cea mai intalnita. Crescatorii observa depuneri galbene in gatul pasarii. In cazurile severe, aceste depuneri pot ingreuna hranirea sau chiar respiratia
* forma ombilicala - se transmite de la cuibul infectat in corp la puii inca mici, la nivelul abdomenului
* forma pe organe - in cazurile cele mai severe, tricomonoza afecteaza organele interne. Este deseori gasita in ficat. Majoritatea pasarilor vor muri din cauza disfunctionalitatilor ficatului

TRATAMENT

Ronidazolul este o substanta des folosita in tratamentul tricomonozei. Dimetridazolul si metronidazolul au fost retrase de pe piata datorita riscurilor de efecte secundare.

Medicamente eficace, speciale pentru porumbei si intalnite pe piata din Romania: Tricoplus, BS, Flagelstop, Columboviofort.

Este bine sa nu se abuzeze de aceste medicamente (sa nu se foloseasca la intamplare, sau fara motive intemeiate) deoarece tricomonadele pot deveni imune. Tratamentul se face conform indicatiilor de pe prospecte.

Recomandari pentru administrare:

* nu se administreaza mai putin decat este recomandat deoarece tricomonadele mai puternice pot supravietui si pot forma o familie care cu greu se mai elimina
* avand in vedere ca majoritatea medicamentelor se dau in apa de baut, se tine cont de faptul ca iarna porumbeii beau mai putina apa iar vara mai multa; de aceea unii crescatori prefera dozarea prin hrana, umectand boabele de care se va lipi pulberea medicamentoasa.

-PARAMIXOVIROZA:
semnele bolii:boala se manifesta diferit s necaracteristic.la inceput poate pare o usoara coriza,cu stranuturi si cu scurgeri nazale.s poate observa si o usoara conjuctivita,insotita de lacrimare si de tumefactie a pleoapei.
putem confunda la inceput aceste simptome cu aparitia unei corize infectioase.
apare diareea apoasa,o sete accentuata,gusa la palpare cu un continut ridicat d apa si se reduce pofta de mancare.
aceste manifestari se accentueaza si apar contractii ale muschilor gatului,aripilor,tulburari de echilibru si un mers ezitant.la orice c zgomot sau cand se produce agitatia pasarilor,apare accentuarea acestor contractii,aparand rasuciri ale gatului si capului la 180 d grade.apar apoi pareze ale aripilor,mai rar la picioare,pasarea se hraneste din c in c mai putin,nu mai reuseste sa nimereasca cu ciocul grauntele,iar miscarile devin epileptiforme.poate fi afectat s nervul optic,astfel putand apare decolorarea a ochiului si implicit tulburari de vedere.
daca boala apare in timpul naparlirii,se pot vedea pene cu scurgeri d sange,iar anumite pene aparea ori prea scurte ori prea lungi si subtiri.daca virusul are tulpina virulenta(velogena),porumbeii mor,altii raman tarati,cu tulburari nervoase,pareze.sunt situatii,in cazul unor tulpini mai putin virulente,ca porumbeii sa-si amelioreze starea clinica,sa se vindece aparent,dar sa fie multa vreme purtatori si eliminatori de virusi.
Masuri de prevenire si combatere:
se interzice accesul persoanelor straine in crescatorie
se vor izola porumbeii suspecti si cei cu semne clinice
se vor opri de la zbor toti porumbeii suspecti
se va tine in carantina pe o perioada de 10-14 zile orice por. nou-venit in crescatorie
se vor vaccina porumbeii de [b]2 ORI PE AN,cu vaccin specific paramixovirozei
se vor respecta regulile de igiena generala in adapost se se va fc dezinfectie de cel putin 2 ori p an

TRATAMENT:
VACCINARE SE FACE CU VACCINURII VII,CUM ESTE VACCINUL La Sota SAU CU VACCINURI INACTIVATE(CU VIRUS MORT),CUM AR FI COLUMBOVACUL SAU PARAMIXOVACOL SAU NEDEVAC.
DE OBICEI VACC La Sota SE FC KND A APARUT BOALA,PT A CONFERI LA PORUMBEII SANATOSI O IMUNITATE RAPIDA,DAR DE SCURTA DURATA SI CU ADMINISTRARE OCULONAZALA.LA ACEST TIP DE VACCINARE,SE MAI PRESTEAZA SI PUII CU PRIMA VACCINARE PT A-I PREVENI RAPID U O EVENTUALA INFECTIE,DAT FIIND FAPTUL K ACESTIA NU SUNT PROTEJATI SUFICIENT D LA VARSTA D 20-30 DE ZILE.ACEASTA VACCINARE ESTE DE MOMENT CU O PROTECTIE DE 15-20 DE ZILE SI SE IMPUNE VACCINAREA CU VACCIN INACTIV CE REPREZ O PROTECTIE DE MINIM 6 LUNI.
Inrtretinerea imunitati se face din 6 in 6 luni,in asa fel incat tot efectivul sa fie cuprins in vaccinare,pe tot timpul dintre vaccinari

poate mai citit s voi din cand in cand d bolile porumbeilor.mai ales de paramixoviroza.nu se fk tratamente cu zc unu s altu.cititi s invatati un pik despre bolile porumbelului.nu va zc cu suparare sau k va critic dar tot vad unu s altu k isi da cu parere.s eu am avut probleme cu ei dar nu am iertat nimik.am sacrificat tot.akm fiecare fc cum crede.nu imi luati comentariu in nume de rau.nimeni nu sa nascut invatat.vant in pene s succes la zboruri.

-SCHEMA DE TRATAMENT:
1)Viermi-Rombendazol-1/2 comprimat/porumbel
-Vermizol A10-1/2 comprimat/porumbel
-timp administrare:2 zile


2)Coccidioza-Coccistop(buvabil)-1 ml/L
-Sulfacoccirom-1comprimat/porumbel
-timp administrare:3 zile,2 zile pauza si iarasi 3 zile

3)Tricomonoza-Enteroguard-1/4 comprimat/porumbel
-Columboviofort-1 comprimat/porumbel
-Flagyl(de la farmacia umana-buvabil)-7ml/L
-timp administrare:7 zile

4)Salmoneloza-Enrofloxarom-1/2 comprimat/porumbel
-Enrofloxacina 5%-1 ml/L
-timp de administrare:5 zile
-foarte important:inpreuna cu enrofloxacina sau enrofloxarom trebuie sa se dea mereu un complex polivitaminic.

5)Paramixoviroza-boala netratabila
-Vaccin COLUMBOVAC-0,25/porumbel SAU PARAMIXOVACOL-0,5/porumbel

la fiecare tratament se lasa pauza intre ele 6-7 zile,apa curata,in care porumbeii vor primi 1-2 zile complex polivitaminic



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 3
BerceanuMarius 2 ianuarie 2013  
PRODUSE PT PORUMBEI LA CELE MAI BUNE PRETURI
Raportează
anonim
Alexandru 3 octombrie 2012  
Buna ziua stimate domn si felicitari pentru porumbeii pe care ii detineti. Imi puteti trimite cateva fotografii frumoase cu cei mai reprezentativi porumbei voiajori ai dvs. ca sa ii postez pe <Romanian Racing Pigeons>, www.rrp.ro ?
Raportează
vasy007 29 ianuarie 2012  
CORECT
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.